Skab spirituel stemning med et alter

Et alter er et bord eller et område, hvor du kan mindes de sjæle, der ikke længere er blandt os i kropslig forstand. Der er ingen regler for, hvordan et alter skal se ud, eller hvad det skal indeholde. Det kan kun du afgøre.

Et alter kan dog også være en måde at minde sig selv om særlige ting i livet som f.eks. at leve i nu’et, at værdsætte de nære relationer eller at elske sig selv.

I artiklen her kan du læse om, hvad et alter er, hvordan du laver et hjemmealter, og hvorfor et alter kan være en god idé.

Hvad er et alter?

Et alter er ingen ny opfindelse, selvom det har fået en “genfødsel” i popularitet inden for de seneste år. Faktisk er det en ekstrem gammel opfindelse, som findes i forskellige religioner mange tusinde år tilbage i tiden.

Både inden for kristendommen, buddhismen, jødedommen og hinduismen har det altid været en del af troen at tilbede forfædre og hellige personligheder ved et alter; både i hellige huse såsom kirker og templer, men også derhjemme ved et såkaldt hjemmealter.

Ved et alter i spirituel forstand er det religiøse ikke nødvendigvis en del af akten. Her handler det i højere grad om at mindes og eventuelt skabe kontakt til nære afdøde relationer - eller sig selv.

Hvordan kan man lave et hjemmealter?

Hvordan kan man lave et hjemmealter - Skab spirituel stemning med et alterPin

Et hjemmealter giver dig mulighed for at mindes de afdøde på nært hold derhjemme, men også at skabe en kontakt til sjælenes verden og en påmindelse til dig selv i det levede liv.

Hvordan et hjemmealter skal se ud, afhænger af, hvad der for dig giver en spirituel stemning og skaber nærvær til de afdøde og mening i forhold til formålet med alteret.

Et hjemmealter kan f.eks. bestå af:

 • Billeder af de afdøde
 • Genstande fra de afdøde
 • Krystaller
 • Blomster
 • Tarotkort
 • Andre spirituelle genstande eller billeder

Et hjemmealter kan bestå af mange ting, men er ofte en blanding af udsmykning, personlige genstande og spirituelle genstande.

Lav et “mig-alter”

Én ting er et alter i traditionel forstand, der skaber en tættere relation til den åndelige verden og nære afdøde relationer. Men et alter kan også være en måde at ære sig selv eller andre levende sjæle på.

Du kan indrette din bolig med små altre rundt omkring som udsmykning. Altrene har til formål at huske dig på at ære og værdsætte en speciel person. Det kan være en veninde eller din bedstemor, men det kan i lige så høj grad være dig selv.

Indret en hylde med en blomst, din yndlingskrystal og en feelgood-roman - og mind dig selv om at være kærlig overfor dig selv og at lave ting, du godt kan lide.

Indret et hjørne med et billede af dig og dine bedste veninde, et brev hun har skrevet til dig og en billet fra en fælles oplevelse - og mind dig selv om at værdsætte din veninde og huske at bruge tid med hende.

Indret dit sengebord med et billede af din gamle bedstemor, et smykke du har fået af hende og hendes yndligsblomst - og mind dig selv om at ringe til hende og spørge, hvordan hun har det, eller at svinge forbi i en travl hverdag for at sludre med hende.

Trin-for-trin-guide til at lave et alter

Trin for trin guide til at lave et alter - Skab spirituel stemning med et alterPin

Vil du gerne lave et alter hjemme i stuen - enten for at mindes de afdøde eller for at ære dig selv eller nogle af dine nære relationer - er det heldigvis både nemt og hurtigt at komme i gang.

 1. Find et passende sted til dit alter
 2. Bestem intentionen for dit alter
 3. Saml ting til dit alter

Find et passende sted til dit alter

Måske har du et sted på reolen, kan sætte en hylde op eller indrette et hjørne i soveværelset til formålet. Lad det gerne være et sted, du ofte kigger hen.

Bestem intentionen for dit alter

Vil du mindes dine afdøde relationer? Skal det være én person eller flere? Eller er alteret for at minde dig selv om en levende person, noget du godt kan lide at bruge tid på - eller dig selv?

Saml ting til dit alter

Find ting, der passer til alteret, og som minder dig om det, der er formålet med alteret. Det kan være billeder eller minder, men også spirituelle genstande eller udsmykning som blomster eller figurer.

Gode ideer til udsmykning af alter

Udover billeder, der minder dig om visse personer eller oplevelser, kan du med fordel vælge nogle af nedenstående ting til dit alter:

 • En blomst eller plante: symboliserer vækst
 • Én eller flere krystaller: har forskellige betydninger og energier
 • En fjer: symboliserer healing
 • Stjernetegn: symbol for personlighed - læs om de 12 stjernetegn her
 • Billeder/figurer af dyr: har forskellige betydninger og budskaber - læs om kraftdyr her

Udover ovenstående, kan du også vælge ting, der har en personlighed betydning for dig. Det kan være billetter fra oplevelser, figurerer eller citater.

Det vigtigste er, at dit alter både er visuelt behageligt og skaber en god stemning. Et alter skal ikke skabe sorg, men skabe glæde og vække minder.

Hvordan bruger man et alter?

Én ting er at lave dit alter, så det pynter i hjemmet - noget helt andet er at bruge det. For hvordan bruger man et hjemmealter?

På dét spørgsmål er der ikke noget klart svar. I princippet bruger du det, som du har det bedst med. For nogle er det nok, at alteret bare er der og minder om den eller de personer, alteret er til ære for. For andre bliver det et sted at gå til for at komme tættere på de afdøde, snakke til dem eller mærke dem en smule.

For mange er et alter dog i lige så høj grad et sted, der giver en særlig stemning. Et sted, du kan føle taknemmelighed, et sted, der husker dig på det gode i dit liv, eller et sted, der minder dig om at leve i nu’et.

Se også: Få lagt et personligt fødselshoroskop , pesonligt årshoroskop eller et parhoroskop og gå ikke glip af dagens horoskop og månedens horoskop