Kinesisk stjernetegn

Hvor det i vestlig astrologi er fødselsdatoen, der afgør, hvilket stjernetegn du er født i, tror man i Kina på, at det er fødselsåret, der har den afgørende betydning. De kinesiske stjernetegn følger nemlig ikke stjernerne som i vestlig astrologi, men månen, og stjernetegnene er inddelt i 12 kinesiske dyretegn, der indgår i en cyklus. Der er dermed 12 år imellem hvert af dyrenes år.

De kinesiske stjernetegn inddeles i forskellige dyr, og der er stor opbakning til og tro på, at en persons stjernetegn har afgørende betydning for hans eller hendes personlighed. Mange kinesere dyrker stjernetegnene i deres hverdag i form af smykker og udsmykning af hjemmet med netop deres dyr for at fremhæve dyrets positive egenskaber og persontræk for sig selv og andre. Den danske oversættelse af dyrets omtale vil lyde ”Dyret i mit hjerte”.

Kinesisk stjernetegn har stor betydning

Det er ikke unormalt at lade stjernetegnet have en betydelig indvirkning på sit liv som kineser. Det kan for eksempel være i valg af karriere eller partner. Det er nemlig således, at der hører helt særlige personlighedstræk til hvert dyr, og at visse dyr er forudset til at passe bedre sammen end andre.

Selvom flere og flere kinesere vil påstå, at de er moderne og ikke tager de kinesiske stjernetegn så tungt, vil du alligevel opleve, at de kinesiske børn (og børn fra Singapore og Taiwan) kender stjernetegnene ud og ind, da fortællingerne om dyrene og deres personligheder stadig den dag i dag går i arv fra generation til generation.

Det er heller ikke unormalt, at kinesiske par tager stjernetegnene for deres kommende babyer i betragtning, når de skal beslutte, hvornår familien skal forøges. Udtryk som ”Han er da godt nok en drage-baby”, er også helt normale at bruge i Kina.

Vær opmærksom på, at de kinesiske stjernetegn er styrede af den kinesiske kalender. Den kinesiske kalender skifter år ved kinesisk nytår, hvilket svinger mellem d. 20. januar og 20. februar. Hvis du har fødselsdag i denne periode, kan det også være lidt mere besværligt at finde frem til dit stjernetegn, da det afhænger af dit fødeårs kinesiske nytår.

Historien bag de kinesiske stjernetegn

Der ligger naturligvis en religiøs fortælling bag de kinesiske stjernetegn. Det siges nemlig, at Buddha hidkaldte alle dyr til himlen, men at det kun var 12 dyr, der kom. De 12 dyr blev belønnet ved at få et år opkaldt efter sig.

Udover den religiøse fortælling, hører der sig også en anden fortælling/myte til de kinesiske stjernetegn, der i langt højere grad forklarer rækkefølgen; nemlig at der var tale om et kapløb og ikke kun en hidkaldelse. De kinesiske stjernetegns rækkefølge er rækkefølgen på, hvornår dyrene kom i mål.

Myten fortæller, at Rotten, Katten og Oksen først ankom til den flod, der skulle passeres, og at Katten og Rotten hoppede op på ryggen af den godhjertede Okse, der velvilligt lod dem komme med på svømmeturen. Rotten skubbede Katten i vandet, hvor den druknede, hvilket forklarer, hvorfor katte er bange for vand og jager rotter. Der er dermed intet stjernetegn opkaldt efter Katten.

Da Rotten og Oksen var tæt ved land, sprang Rotten ned foran Oksen og kom først i mål. Oksen kom ind på andenpladsen. På tredje- og fjerdepladsen kom den stærke Tiger, der var svømmet over floden, og den kloge Kanin, der var hoppet fra sten til sten. De øvrige placeringer tæller Dragen, der kom flyvende, og dernæst Slangen, Hesten, Geden, Aben, Hanen, Hunden og Grisen.

Hvert dyr har nogle egenskaber, som skulle spejle sig i de personer, der fødes i netop dét dyrs år. Aber er for eksempel kloge og kreative dyr, og børn født i Abens år skulle have samme egenskaber og personlighedstræk, mens børn født i Hundens år derimod er loyale, trofaste og venlige.

Tror man på kinesisk stjernetegn, tror man altså på, at personlighedstræk – positive som negative – er medfødte og afhænger af det stjernetegn (eller dyr), hvis år du er født i.

De 12 kinesiske dyr

Herunder kan du læse alt om de 12 dyr samt hvilke år du skal være født i for at matche dyrets år.

Rotten (shu)

Rotten - shu - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2020, 2008, 1996, 1984, 1972 og 1960, er du født i Rottens år.

Som Rotte er du først og fremmest både klog og snu, og du formår at bruge din charme til at opnå lidt af hvert. Når du er født i Rottens år, er du efter sigende født under en heldig stjerne, og rigdom kommer let til dig, hvilket måske også skyldes din fænomenale tilpasningsevne, fleksibilitet og målrettethed. Du når de mål, du sætter dig, uanset udfordringerne på vejen.

Dog skal du, som er født i Rottens år, passe på ikke at lade dig overmande af grådighed, ligesom du også skal begrænse dine skyhøje forventninger til dig selv. Det er okay ikke altid at præstere bedst, og det er okay ikke altid at have mest.

Rotten er et populært stjernetegn i Kina. Ikke mindst fordi det er det første i rækken, da Rotten efter sigende kom først i mål i Buddhas store kapløb.

Oksen (niu)

Oksen - niu - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2009, 1997, 1985, 1973 og 1961, er du født i Oksens år.

Som Okse er du typisk rolig og godhjertet. Du tror på det bedste i folk og giver altid gerne en hjælpende hånd. Det blev også afspejlet i myten om Kapløbet, hvor Oksen lod Rotten og Katten sidde på sin ryg, da den svømmede over floden – og Rotten sprang ud foran Oksen for at komme først. Din godhed er en positiv egenskab, men du skal også passe på ikke at være naiv.

Du er lidt af en tryghedsnarkoman, og dine omgivelser opfatter dig som værende loyal og arbejdsom. Du er en god ven, der formår at have ryggen på dem, du har kær. Og du arbejder mod de mål, du sætter dig, med en okses styrke.

En person født i Oksens år kan dog ikke altid skues på sit ydre, da der gemmer sig et fyrigt temperament under overfladen, der kommer til udtryk, hvis du presses mere, end godt er.

Tigeren (hu)

Tigeren - hu - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2010, 1998, 1986, 1974 og 1962, er du født i Tigerens år.

Som Tiger er du den fødte leder. Du har et godt overblik, og du er meget arbejdsom og målrettet. Dine muligheder for både succes i livet og en succesfuld karriere er gode, da du besidder de egenskaber, det kræves. Du tænker kreativt og innovativt og finder altid en løsning på et givent problem, og så er du ambitiøs og vil gerne nå langt her i livet.

Du bør øve dig i at styre dit store temperament, der til tider kan løbe af med dig. Det kan virke voldsomt på dine omgivelser, hvis du lader temperamentet tage over. Øv dig i at tælle til 10 eller at gå en tur for at få luft.

Det ligger desuden til Tigeren at være rastløs, og det kan spænde ben for dig. Det er ikke nødvendigt altid at have bolde i luften. Det er nødvendigt og sundt at lære at slappe af – også i sit eget selskab.

Haren (tu)

Haren - tu - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2011, 1999, 1987, 1975 og 1963, er du født i Harens år.

Som Hare er du følsom og mere sentimental end gennemsnittet, men du er samtidig utrolig godhjertet, rar og loyal. De fleste nyder at have en Hare tæt inde på livet, da de formår at være støttende og opmuntrende i svære situationer, ligesom du som Hare er en både god og sjov ven.

Dine sentimentale sider gør dig konfliktsky, og du kan have tendens til at sætte dig selv til side for at please andre, ligesom du bekymrer dig og overtænker selv de mindste ting. Husk at lytte til og at respektere dine egne følelser og grænser.

Netop fordi du er ekstremt konfliktsky, kan du virke afvisende og fjern over for dine relationer, hvis der er noget, der trykker. Det kan sætte en kæp i hjulet i dine parforhold, at du trækker dig, frem for at fortælle, hvad du har på hjertet.

Dragen (lung)

Dragen - lung - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2012, 2000, 1988, 1976 og 1964, er du født i Dragens år.

Som Drage er du magtfuld, og din personlighed er stærk. Du ved, hvad du vil, og du går målrettet efter det – og ingen skal stå i vejen for det. Ingen drøm er uopnåelig i dit mindset. Med din vilje og intelligens er du godt på vej mod succes.

Selvom selvværd overordnet set er en god ting, kan det virke afskrækkende på andre, hvis du agerer for selvglad. Du har desuden en tendens til at være for stolt til at bede andre om hjælp, og det betyder, at du skal passe ekstra på dig selv, så ikke filmen knækker.

Pas også på, at din utålmodighed ikke spænder ben for dig, for med din vilje og arbejdsomhed, skal du nok nå dit mål før eller siden, hvis du bare væbner dig med tålmodighed og fortsætter, som du gør bedst.

Slangen (shé)

Slangen - shé - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2013, 2001, 1989, 1977 og 1965, er du født i Slangens år.

Som Slange er du klog, men også snu. Det betyder, at du kan sno de fleste om din lillefinger, hvis du ønsker det, især fordi du er exceptionel til at tale din sag og altid har argumenterne i orden.

Du er lærenem, og din vidensbank er typisk større end gennemsnittet. Dine stærke sider tæller især din medfødte sjette sans og din formidable intuition, som skaber mange fordele for dig.

Selvom der sjældent er en reel årsag til det, kan du som Slange indimellem være usikker på dig selv, og om du er god nok, hvilket skaber jalousi og en besidderisk tendens over for kærester og venner. Du passer typisk på dig selv ved at lukke af for dine følelser. Det kan få dig til at fremstå følelseskold, selvom det ikke er tilfældet.

Hesten (ma)

Hesten - ma - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2014, 2002, 1990, 1978 og 1966, er du født i Hestens år.

Som Hest er du din egen bedste ven. Du er et meget selvstændigt individ, der dels nyder dit eget selskab, men som også arbejder bedst alene. Til gengæld når du altid de mål, du sætter dig; takket være din arbejdsomhed og din udprægede vilje.

Din tilfredshed med dig selv og dit eget selskab kan virke arrogant på dine omgivelser, så du skal passe på med ikke at lukke af for dine nære relationer. Heldigvis er du som Hest typisk også både veltalende og humoristisk, og du begår dig fint i sociale sammenhænge, selvom det ikke er noget, du gør dig meget i.

Du har desuden en tendens til at blive utålmodig, hvis tingene ikke går, som du ønsker, og det kan medføre en rastløshed, der også let påvirker dit humør i en negativ retning. Din arbejdsomhed og vilje skal nok føre dig i mål, hvis du blot væbner dig med lidt tålmodighed.

Geden (yang)

Geden - yang - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2015, 2003, 1991, 1979 og 1967, er du født i Gedens år.

Som Ged er du blid og rolig af natur, og du udviser typisk stor omsorg for de personer, du omgås. Du er kreativ og fantasifuld, ligesom du sandsynligvis også er kulturelt og geografisk interesseret – og ganske veltalende.

Du forsøger altid at gøre dit bedste for andre, og har du ved en fejl sagt noget sårende, vil du gøre dit ypperste for at råde bod på situationen, da du ikke kan have tanken om at gøre andre kede af det. Af samme årsag undgår du helst konflikter, og du kan opfattes som værende meget konfliktsky.

Du har en drømmende tilgang til livet og kan gode lide at rejse og udfolde dig, mens en stram tidsplan og høje forventninger til dig får dig til at mistrives.

Din tilgang til livet kan få dig til at virke ustruktureret, og du er dårlig til at tage en hurtig beslutning, da du nøje vejer for og imod. Det kan bevirke, at du går glip af nogle af livets muligheder.

Aben (hau)

Aben - hau - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2016, 2004, 1992, 1980 og 1968, er du født i Abens år.

Som Abe er du en rigtig party-maker; heraf udtrykket ”festabe”. Du er sjov og udadvendt, og din selvsikkerhed og åbenhed gør dig populær. Der er typisk altid mennesker omkring dig, og du takker sjældent nej til en fest eller et impulsivt arrangement.

Man skal dog ikke lade sig snyde af dit udadvendte og måske højtråbende ydre, for du er samtidig en god ven, der er meget empatisk og god til at lytte. Og så er du ikke mindst ærlig. Din mening om tingene kommer frit fra leveren, men du er veltalende, og det er altid sagt på en pæn og ordentlig måde.

Du skal som Abe passe på, at andres positive syn på dig ikke stiger dig til hovedet og resulterer i egoisme og selvhøjtidelighed, for det kan på sigt føre til, at folk omkring dig tager afstand.

Hanen (ji)

Hanen - ji - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2017, 2005, 1993, 1981 og 1969, er du født i Hanens år. 

Som Hane nyder du at være i centrum, og du skaber gerne opmærksomhed omkring dig selv; både ved din højtråbende og melodramatiske facon, men også ved at gå op i dig selv og altid at være velklædt og med på moden. Du har en udpræget social intelligens og nyder sociale sammenkomster og arrangementer.

Du er intelligent og har typisk altid noget klogt at bidrage med i en samtale, men du er også indsigtsfuld, ærlig og skarpsindig, hvilket gør dig populær i omgangskredsen.

Du ved, at du ser godt ud og også har noget mellem ørerne, og det kan stige dig til hovedet. Pas på, at din selvtillid ikke opfattes som selvhøjtidelighed. Små ting behøver ikke at gives stor betydning. Det er desuden okay at gå op i sig selv og sit udseende, men lad ikke din forfængelighed styre for meget.

Hunden (gau)

Hunden - gau - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2018, 2006, 1994, 1982 og 1970, er du født i Hundens år.

Som Hund er du kendt for at være loyal, uselvisk og trofast. Du er en god ven og partner, der ser en ære i at holde af og holde ved. Du er en ven for livet.

Du er meget empatisk og har en stærk retfærdighedssans, og du tillader ikke uretfærdigheder, som du slår hårdt ned på, uanset om de er rettet mod dig selv eller andre. Du er modig og stiller dig gerne op for din partner eller ven, hvis han eller hun bliver behandlet uhensigtsmæssigt.

Selvom din ansvarsfølelse er stor, skal du passe på, at den ikke tager over. Det er ikke din opgave at sørge for ret og orden i alle henseender.

Din eftertænksomhed og stræben efter at forstå kan få dig til at virke fjern og reserveret, selvom du blot har brug for at samle tankerne. Pas på med ikke at grave for meget efter ligegyldige detaljer, der kan få dig til at virke mistænksom og negativ.

Grisen (zhu)

Grisen - zhu - Kinesisk stjernetegn

Er du født i år 2019, 2007, 1995, 1983 og 1971, er du født i Grisens år.

Som Gris er du et varmt, humoristisk og omsorgsfuldt væsen, der altid gør en indsats for at skabe god stemning og gøre andre glade. Samtidig er du utrolig viljestærk og arbejdsom, og du er desuden meget videbegærlig. Du opnår typisk altid de mål, du sætter dig, og karrieremæssigt skal du nok nå langt.

Som person er du både høflig og imødekommende. Du er god til – og nyder – at gebærde dig i sociale sammenhænge, og din omgangskreds er typisk stor. Det er dog kun dine nærmeste, der rigtigt kender dig, og som du deler dine tanker og følelser med.

Din venlighed og tro på det bedste i andre kan være lige på kanten til naivitet. Hvis du bliver uretfærdigt behandlet, har du tendens til at trække dig frem for at stå op for dig selv.

ÅRSHOROSKOPER FOR 2024 LÆS HER
+