Holisme – sind, krop og miljø – alt er forbundet

For at leve et optimalt liv, hvor vi føler os sunde, raske og i balance, må vi altid se på helheden. Alt er forbundet, og tænker du kun på åndelig helse, men forsømmer din krop og dine omgivelser, kan du ikke opnå balance. Østens videnskab har længe vidst det, men her i vesten er vi kommet længere og længere væk fra det holistiske verdens- og menneskesyn. Især læge- og medicinvidenskaben spiller en rolle heri.

Opdeling af krop og sind – Descartes forbandelse

Siden Descartes i starten af 1600 tallet filosoferede over opdelingen af sind og krop, har den vestlige videnskab været præget af en dualistisk tankegang, hvor sind og krop ses som to adskilte enheder. Sindet er hævet over kroppen, der i Descartes tilgang, fungerer som en slags maskine, der kun har til formål at tjene det ophævede sind.

Også den kirugiske tilgang til undersøgelse af kroppen og dens funktioner har bidraget til det dualistiske og opdelte syn på mennesket. Den kirugiske undersøgelse af menneskekroppen er baseret på døde kroppe, hvor organer, muskler, hjerne og så videre, tages ud for at blive undersøgt separat. Kroppen som et system, hvor alt fungerer i kraft og med hinanden, har altså ikke været fundament for den vestlige kropsforståelse og videnskab. Det har selvfølgelig haft sine konsekvenser. Men i dag begynder videnskaben heldigvis at forstå, at kroppen og mennesket er en holistisk enhed der ikke kan opdeles. Det skyldes blandt andet moderne scanningsteknologi, som har gjort det muligt at se ind i den levende hele krop. Den nye holistiske tilgang har eksempelvis medført, at videnskaben i dag, anerkender og pointerer hvordan vores tarm- og mavesystem påvirker psyken. Og hvordan nogle psykiske problemer kan afhjælpes via behandling af tarmsystemet. Det er altså ikke kun hjernen der påvirker kroppen, det går også den anden vej. Holismen er på vej tilbage – heldigvis.

Hvad er en holistisk livsstil?

En holistisk livstil baseres på respekt og kærlighed til både krop, sind, miljø, dyr og planter. Vi må værne om vores natur, ligesom vi må værne om vores krop og vores sind og de væsner vi lever sammen med. En holistisk livsstil anerkender, at alt er i kontakt, og vi påvirkes af vores miljø, ligesom miljøet påvirker os. Derfor er astrologi holistisk. Det er anerkendelsen af, at stjernerne og universet påvirker os.

Planter og deres olie og dufte har eksempelvis også en påvirkning på mennesket. Heraf er aromaterapi opstået. Her finder du en god artikel om hvad aromaterapi er, og hvordan du kan bruge det i din hverdag.

Naturen er generelt fyldt med sunde og helbredende egenskaber. Bare det at opholde sig i en skov eller ved en strand, påvirker vores nervesystem positivt. Moderne stressbehandling inkluderer derfor naturen som medicin. Du kan nok se, at vi vender tilbage til det naturfolk, såsom indianerne, altid har levet ud fra. Naturen som den store healer. Der findes særlig potente midler i naturen. Eksempelvis er tea tree oil fantastisk til behandling af betændelse og infektioner. Det kan du læse mere om her.

Og Castor olie kan bruges til begyndende hårtab og som et middel til at få længere øjenvipper. For bare at nævne et par af oliens egenskaber. Også kokosolie er et fantastisk middel, med mange forskellige anvendelsesmuligheder. Olien kan bruges som naturlig antirynke smørrelse. I denne artikel kan du læse om ikke mindre end 20 forskellige måder at bruge kokosolie som helse middel.

Naturen og os – vi kan kun overleve i harmoni

Når vi bruger naturen som kilde til velvære, er vi nærmere en holistisk livsstil. Her er det selvfølgelig vigtigt, at vi ikke driver rovdrift på naturen. Så nærmer vi os nemlig igen det dualistiske og hierarkiske system, hvor mennesket er hævet over naturen. Vores tids klimakrise viser os, at mennesket IKKE er hævet over naturen. Nu viser naturen os, dens magt og styrke, og vi kan snart ikke gøre andet, end at leve i harmoni med den, såfremt vi ønsker vores børnebørn en fremtid.

Jo mere du skaber kontakt til naturen, des mere vil du respektere og forstå den. Når du først har holdt en lille kylling i hånden, vil du få sværere ved tanken om at skulle dræbe den, for at spise den. Og jo mere du går ture i skoven eller sejler på havet, des mere vil du føle ubehag, når du ser skove blive fældet og plastic ødelægge havmiljøet.

Heldigvis er holismen på vej tilbage, og med stjernerne og universet i ryggen, skal vi nok komme gennem denne udfordrende tid. Naturen er her for os, så længe vi er respekterer den.

Se også: Få lagt et personligt fødselshoroskop , pesonligt årshoroskop eller et parhoroskop og gå ikke glip af dagens horoskop og månedens horoskop